Категорија “Музички организатор“

    

Македонската филхармонија во 2012 организираше низа концерти со солисти и диригенти кои го подигнаа нивото на институцијата. Меѓу нив се издвоија украинскиот пијанист Алексеј Горлач, виртуозниот француски виолончелист Готје Капусон, победничката на меѓународниот натпревар „Чајковски“, Мајуко Камио, една од најбараните виолинистки во светот, ексклузивец на издавачката куќа „Сони Класикс“... Во Скопје гостуваше и светски познатото дуо Игудесман и Џу кои презентираат класика растоварена од строгите правила на изведба. Како солисти настапија и домашни изведувачи, а оркестарот го водеа диригентите Емил Табаков, Еван Крист, Пол Мејер, Мартин Пантелеев.... Филхармонијата направи обид и за стимулација на домашното музичко творештво и преку конкурсот за дело за симфониски оркестар, кој претставуваше одлична шанса за домашните композитори. Естрадниот магазин Бекстејџ на Македонската филхармонија и ја додели награда „УСПЕХ“ за „Најуспешна културна институција за 2012“.