Категорија “Голем ансамбл“

   

Македонската филхармонија во 2012 година реализираше низа концерти со кои ја придвижи класичната музичка сцена кај нас и за кои имаше позитивни рецензентски одгласи во медиумите. Одличен избор на солисти и диригенти, праизведби на дела од светската музичка литература, но и домашни автори ја одбележаа минатогодишната концертна активност на Македонската филхармонија. Во 2012 година на концертниот подиум на Македонската филхармонија ги чувме украинскиот пијанист Алексеј Горла, виртуозниот француски виолончелист Готје Капусон, виолинистката Мајуко Камио... Во Скопје гостуваше и светски познатото дуо Игудесман и Џу кои презентираат класика растоварена од строгите правила на изведба. Во минатата сезона со филхармонијата го чувме и бугарскиот виолинист Веско Ешкенази. Како солисти настапија и домашни изведувачи, а оркестарот го водеа диригентите Емил Табаков, Еван Крист, Пол Мејер, Мартин Пантелеев, Борјан Цанев и други.